ÖVRIG PRODUKTION

 

Förutom romaner och barnböcker har Sven-Olof Lorentzen skrivit en hel del annat. Det rör sig om noveller i dags- och fackpress, om recensioner och annan kulturjournalistik och mycket annat. Han har översatt ett par romaner av norrmannen Roy Jacobsen till svenska (Det nya vattnet /1988/, Virgo /1989/, bägge på LTs förlag). En enda gång har det handlat om poesi: några dikter som Lorentzen som 18-åring publicerade i debutantologin Sju unga på Rabén & Sjögren 1967.

 

Som dramatiker har Lorentzen skrivit både för amatör- och proffsensembler. Jönköpings länsteater uppförde 1989 enaktaren ”Betygskatalogen” och har dessutom varit med som beställare till krönikespel förlagda till mindre orter i länet. Hultabyspelet, uppfört i en medeltida ruin utanför Vetlanda, levandegjorde 1300-talshistorien, och i Eksjös gamla trästad har under en följd av år gruppen ”Eldsjälar” spelat Mellan eld och eld, ett spel som går från början av 1600-talet till mitten av 1800-talet. Den svenska bondkomikens fader Jödde i Göljaryd återuppstod i en pjäs som framfördes i lilla Hjälmseryd med skådespelaren Henric Holmberg som Jödde. Närmare sin egen hemtrakt har Lorentzen skrivit de första två av de tre ”statarspelen” på Huseby gods utanför Växjö, som drog stora publikskaror från när och fjärran under 1990-talet. Statarliv hette det första; det andra, I förskingringens tid, regisserades av Urban Lindh, som också samarbetade med Lorentzen i Lyckan på spåret, som spelades i Strömsnäsbruk med vändskivan framför de gamla lokstallarna som vridscen.

 

Lorentzen medverkade själv som amatörskådespelare i statarspelen, och i samband med det tredje, som tilldrog sig i 1940-talsmiljö, var han med om att bilda orkestern Everts kvintett, som spelade tidstypisk schlagermusik. Stor efterfrågan har gjort att Everts fortsatt att framträda, med Lorentzen som klarinettist och sångare. Han har också spelat elgitarr i rockband, och var på 1970-talet medlem i Avgrunden, ett proggband från Malmö som gjorde LPn Nu närmar vi oss… på MNW 1975. Några spår på skivan hade Lorentzen som upphovsman, både till text och till musik, bland dem Skånehöst, en låt som återutgavs på samlings-LPn Skånes rockhistoria (Box 1989).

 

Sven-Olof Lorentzen har också skrivit tre LL-böcker, det vill säga lättlästa böcker för vuxna med olika former av läshandikapp. Den första, Ön i havet (Opal 1984), är en gåtfull och vacker berättelse om två fångstmäns färd till en avlägsen ö. Den är illustrerad av den danske konstnären Mogens Hoff. Mera saklig är Glasriket (Gidlunds 1991), en bok om ett småländskt glasbruk med foton av Kerstin Andrée, samt Lasse – bäst på däck (LL-förlaget 2006), en arbetsplatsskildring med foton av LarsErik Tobiasson.

 

Texter av Lorentzen återges i flera antologier. Specialskrivna är hans novell i Det ska va en smålänning, en bok som gavs ut av Smålands Författarsällskap 1986 med honom själv och Roy Isaksson som redaktörer, och konstessän i Konst i Småland och på Öland, utgiven 1994 av Smålands Författarsällskap i samarbete med Carlsson förlag. Lorentzen medverkade också med en berättelse i Sverige – ett litterärt lapptäcke, en läsebok för skolan som Natur och Kultur gav ut 1996.

 

 

(Omslag: Monica Sjöö)

 

Tillbaka till huvudsidan